čtvrtek 15. ledna 2015

Recenze – Peperoncini Macinati




Zdar a sílu zase po týdnu. Nedávno se mi dostaly do rukou drcené chilli papričky v olivovém oleji, které měl ve své nabídce před pár týdny řetězec Lidl. A protože jsme tu něco takového ještě neměli, tak se na ně spolu mrknem.

Přísady: chilli papričky 56 %, extra panenský olivový olej 42 %, jedlá sůl, česnek, oregáno, kvasný ocet vinný (obsahuje oxid siřičitý), regulátor kyselosti: kyselina citronová.

Vzhled: sklenička ani uzávěr ničím nepřekvapí, prostě malá zavařovačka z čirého skla. Etiketa je vyvedena střízlivě a vlastně i docela vkusně.

Konzistence a barva: papričky jsou nasekané pěkně nahrubo, v oranžové mase sem tam zahlédnete semínko a kousek oregána. Celkově mi výrobek připomíná papričky v oleji, které vám nabídnou v každém rádoby čínském bistru.

Vůně: je mi jasné, že to pro vás bude překvapení hraničící až s šokem, ale vůně je pěkně papriková; to byste neřekli, viďte? Nejde ale o žádnou divočinu, která by ve vás probouzela Pavlovův reflex a hnala vás do kuchyně pro lžičku, kdepak. V druhým gardu je cítit olej, ovšem kdybych měl na jeho jakost usuzovat jenom z vůně samotné, tak bych extra panenský olivový rozhodně netipoval. Počítám, že kdyby tam byl místo něj kvalitní řepkový, tak to voní víceméně stejně. Po česneku a oregánu ani stopy.

Chuť: oproti výše zmiňovanému čínskému sajrajtu celek rozhodně není přesolený, což jenom chválím, přesto je sůl cítit asi nejvíc. Papriky se chuťově moc neprosazují, zato sem tam ucítíte jako bonus česnek.

Pálivost: už z obrázku na etiketě je zřejmé, že výrobce nepoužil habanera ani jolokie, ale normální italské feferonky. Pálivost výrobku tomu plně odpovídá; náběh je plynulý, pálivost sice mírnější, ale příjemná a plná.

Jídlo: určitě se shodneme na tom, že přímo z lahvičky tuhle baštu většina z nás konzumovat nebude. O to důležitější tedy je, jak si milé papričky v oleji vedly v jídlech. Výrobce doporučuje použití k rybám a těstovinám. Těstoviny jsem dělal na několik způsobů a docela to šlo. Sice si musím do porce nakydat alespoň tak dvě tři čajové lžičky, ale výsledek je fajn, zejména když zrovna nemáte chuť na výraznou omáčku. Zkoušel jsem ji použít i do dresinku nebo jen tak na talíři zamíchat do hořčice, výsledek byl též poměrně uspokojující. A do jídel typu „rychlá pánev“ a podobných rychlovek se milé peperoncini hodí krásně. 

Cena a užitná hodnota: sklenička vyšla na nějaké čtyři pětky, to mi přijde naprosto v pohodě.

Shrnutí: docela slušné papričky v oleji. Na večírku s nima nikoho neohromíte a rekord v konzumaci kapsaicinu jejich konzumací jen tak nezlomíte, ale přesto jsem přesvědčen, že nejde o žádný aušus. A to se cení.




Jako bonus jsem si pro vás připravil zmínku o vege chilli párcích z produkce podniku Kalma. Na samostatnou recenzi to není, ale když už jsem je koupil, tak krátce poreferuju. Pokud jde o složení (voda, sojová bílkovina (11%), olej rostlinný řepkový, pšeničná bílkovina, modifikovaný škrob kukuřičný, sůl, aroma, přírodní extrakty koření, směs koření, chilli (0,4%), sůl, zahušťovadlo karagenan, citrusová vláknina), tak to vás nepřekvapí. Dejte ale bacha na pokyny na obalu, aby vás nepřekvapila střívka z celulózy. Pokud vaši rodiče nejsou z rodu tesaříkovitých, pravděpodobně se vám budou krájet, žvýkat a trávit dost těžko. Rozhodně doporučuju před vařením oloupat :) Pokud jde o chuť, tak ta je dosti nevýrazná, ale jak psal v jedné ze svých knížek Terry Pratchett, člověk sní s hořčicí kdeco. Horší je to s pálivostí, resp. s její naprostou absencí. Totiž, abychom si to ujasnili, já si nemyslel, že mi tyhle párečky utrhnou jazyk, ale alespoň trochu pálení bych fakt rád. A pokud ho necítila ani moje partnerka, která chilli holduje  v podstatně menší míře, tak je něco špatně. Za mne osobně tedy propadák, ale co už, není každý den posvíceni.

Mějte se a zase za týden!

Žádné komentáře:

Okomentovat