čtvrtek 6. listopadu 2014

Recenze – Gaboon



Zdar vespolek, milánkové. Minulý týden jsem se úspěšně rekreoval na belgickém maloměstě, takže blog musel jít stranou. Ale to neznamená, že jsem na vás nemyslel a neslídil po chilli produktech všeho druhu. No, až tak extra jsem nepochodil, ale přeci jen něco jsem přivezl. V následujících týdnech se něčemu určitě mrkneme pod víčko. Dnes to ale nebude.

Na tento týden jsem si totiž vyhradil omáčku Gaboon od rakouského výrobce Fireland Foods. Doma ji mám už víc než rok a dělá mi neskutečnou radost, tak proč ji nepředstavit, že? Tak pojďme na to! 
 

Přísady: chilli papričky (Trinidad Scorpion Moruga, Trinidad Scorpion Butch Taylor), vinný ocet, citronová šťáva, cukr, sůl a koření.

Ano, čtete správně, nejvíc jsou v omáčce zastoupeny chilli papričky. To je příslib kvalitního nářezu.

Vzhled: decková flaštička výrazně klame vzhledem, působí, jako by měla alespoň tak 120 ml. Zdobí ji pěkně barevně provedená etiketa v kombinaci černé a zelené. A právě nálepky se týká moje nejvážnější kritika – jednak není zalakovaná, jednak tisk není z nejkvalitnějších, takže i když Gaboona nikam nenosíte a jenom ho sem tam vytáhnete z ledničky, po měsící je etiketa povážlivě odřená, a za další čtvrt rok už skoro nejde přečíst název výrobku. Škoda.

Konzistence a barva: v porovnání s fotografií v záhlaví je Gaboon o dost červenější, v podstatě se jedná o rozdrcené papričky s trochou octa jako konzervantem a pár kravinama navrch, takže lze očekávat, že výsledek bude pobobný jako třeba u The Legend. Ale ono ne - Gaboon je daleko míň řídký, z lahvičky je mu občas potřeba pomáhat a neobsahuje semínka.

Vůně: pokud máte rádi papriky a papričky, určitě nejen že nebudete zklamáni, vy budete pravděpodobně zcela nadšeni. Vůně je krásně svěží a intenzivně papriková, jen lehce podpořená nakyslou vůní vinného octa.

Chuť: s octem výrobce poměrně šetřil a ani s cukrem a solí to kdovíjak nepřeháněl. Gaboon proto postrádá jakousi podbízivost a líbivost, takže jen tak ze lžičky asi nepůjde o lásku na první ochutnání. Ba co víc, pod paprikovou a octovou chutí ucítíte hořké tóny, které vás přivedou na myšlenku, že semínka asi v omáčce budou, ovšem důkladně rozemletá. Celek je fajn, ale jeho kvality vyniknou lépe až v pokrmu.

Pálivost: tak tohle není žádný švindl. Už jsem jedl dost extraktovek, které byly slabší, nekecám. Náběh není nejrychlejší, vjem pálení vydrží v ústech podle požité dávky až 15 minut. Po dlouhé době omáčka, která je cítit, i když si jí dám jen pár kapek do jídla. A co teprve, když se rozhodnete netroškařit! Snadno se vám pak stane, že to s pálivostí přenádherně přeženete a užíváte si mučivě spalující slast.

Jídlo: pokud bych měl Gaboona charakterizovat jedním přídavným jménem, určitě by šlo o slovo „univerzální“. Tahle záležitost se hodí skoro do všeho od hutných polévek přes dresinky do salátu až třeba po použití při vaření. Neztratí se ani v sendvičích, na pizze, těstovinách nebo grilované zelenině. Za mne jednoznačně palec nahoru.

Cena a užitná hodnota: na loňském Chillibraní jsem ji kupoval za docela slušnou pálku okolo 350 Kč. Přesto nelituju, omáčka mi vydržela doteď a na dno jsem se ještě zdaleka nepropracoval. Jasně, kdybych měl jenom ji, tak už je dávno fuč, ale když ji máte možnost prostřídávat, vydrží fest dlouho.

Koupit ji můžete za 10 ojro přímo u výrobce
.

Shrnutí: vynikající přírodní omáčka, kterou nemohu než doporučit. Jen škoda té mizerně provedené etikety.

Žádné komentáře:

Okomentovat