středa 22. února 2012

Recenze – Rookie Goblin


Dnes jsem se probudil s neuvěřitelnou chutí na papričky jalapeño. Zatímco jsem svou potřebu saturoval konzumací několika plodů naložených v kyselém láku, bylo mi čím dál jasnější, na jaký že to výrobek se spolu dneska podíváme. Ano, víte dobře, kam mířím. Dnešní omáčkou je Rookie Goblin z produkce britské společnosti Grim Reaper Foods, jejíž výrobky nejsou mezi milovníky pálivého nikterak neznámé. Také jste zvědavi, jakou baštu nám „Chmurný žnec“ v podobě „Globlina zelenáče“ připravil? Čtěte dál.

Přísady: jablečný ocet, papričky jalapeño, pomeranče, cukr, limety, jarní cibulka, zázvor, česnek, koriandr, mladý špenát, sůl, rostlinný olej.

Vzhled: malá čirá lahvička o objemu 100 ml je opatřena černým plastovým uzávěrem a hnědozelenou etiketou. Na ní je kromě loga společnosti a názvu omáčky ještě bíle vyobrazena řvoucí svalnatá postava – zřejmě nebožák goblin, který to coby zelenáč přehnal s papričkama. Vedle siluety smrťáka je informace o stupni pálivosti. Ta je v případě tohoto produktu reprezentována jedničkou, lze tudíž očekávat, že pálivost bude spíše nižší.

Konzistence a barva: omáčka je konzistencí polotekutá a svou khaki barvou potěší srdce nejednoho militaristy.

Vůně: vůně je jemná a svěží. Paradoxně nejvíce je cítit špenát a limeta, vůně papriček samotných je tentokrát slabší. Ocet téměř není cítit, naopak zřetelná je přítomnost koriandru, což je alespoň pro mne náramné plus.

Chuť: omáčka je jen málo kyselá, a i ta trocha kyselosti je díky použitému jablečnému octu velice jemná. Velmi příjemným a nečekaným překvapením je špenát, který v kombinaci s koriandrem a pomerančem přináší náramně příjemný chuťový zážitek. Vynikající!

Pálivost: pálivost je dle očekávání nižší, ale stále jasně patrná a v ústech zůstává příjemně dlouho. „Goblin zelenáč“ je pálivostí přibližně na úrovni Srirachy, takže se nemusíte obávat, že by vás vaše tchýně zažalovala za travičství, pokud jí touto delikatesou vylepšíte pokrm.

Jídlo: vzhledem k bohatému spektru chutí bych potenciálem omáčky nemrhal na tepelné úpravy. Naopak do zeleninových salátů či na sendviče bude velmi slušná, stejně jako omáčka ke grilovanému masu či zelenině. Obecně bych zde spíše volil pokrmy jednoduchých chutí.

Cena a užitná hodnota: Omáčka stojí nějakých 119 Kč, což se nezdá tolik, ale je třeba se připravit na to, že pokud jste v konzumaci pálivých produktů alespoň trochu zběhlí, bude milý Rookie Goblin mizet velmi rychle a celá flaštička „padne“ klidně za jediný večer. Případnému začátečníkovi samozřejmě vydrží úměrně déle, ale pro nás ostatní by bylo dobré zavést alespoň čtvrtlitrové balení.

Shrnutí: Rookie Goblin představuje produkt, který díky kombinaci nižší pálivosti a vynikající a originální chuti dozajista přivede na pravou cestu nejednoho gurmána, který ještě neví, že pálivé je pro něj to pravé. Rozhodně doporučuji ochutnat.

2 komentáře:

  1. Mám rád styl těchto recenzí - jako obvykle jsem se bavil:-) Doufám, že autorovi vydrží "středeční pravidelnost":-)

    OdpovědětVymazat
  2. taktez se pripojuji s kladnym ohlasem, vzdycky se na stredu tesim :) copak prijde zitra? martine, moc dekuju za ochutnavkovy kvartet! jedna lepsi nez druha, i kdyz co se tyce palivosti, uspokoji spis damy. ovsem to co jste nenapadne vetknuli s milou do site tatovych (tim padem samozrejme i mych - a tam to nekonci) chutovych bunek v podobe te nasladle jolokia nadhery, to vam nezapomenu! uz mam dve objednavky! :)

    OdpovědětVymazat