středa 1. února 2012

Recenze – Amazon Habanero Sauce


Po několika recenzích na výrobky z produkce známých a osvědčených značek se dnes pro změnu podíváme na zoubek omáčce kolumbijské firmy Amazon Pepper Company, o jejíž existenci jsem ještě donedávna neměl ani tušení. Omáčku mi přivezl kamarád ze Spojených Arabských Emirátů (díky Ondro!) a okamžitě mne zaujala etiketou s popisy v arabštině. Kolumbijskou omáčku vyrobenou pro arabský trh netestuji každý den, a tak jsem se s chutí pustil do recenze. Jak to dopadlo?

Přísady: třtinový ocet, červené amazonské papričky, červené papričky habanero, sůl a xanthanová guma.

Vzhled: menší štíhlá lahvička z čirého skla má bez dvou mililitrů objem jedné deci. Její povrch zdobí pestrá etiketa, jíž dominuje motiv papouška a nápisy v arabštině a latince.

Konzistence a barva: červená omáčka je poměrně řídká. Papričky jsou velice jemně namleté a spolu se zbylými přísadami tvoří homogenní směs. Ani po několika týdnech v lednici nedochází k sedimentaci těžších částeček a omáčku tak před použitím není třeba protřepávat. Ani stopa po semínkách.

Vůně: velmi výrazná a krásně čerstvá vůně octa a habaner, přičemž ocet převažuje. Při nejlepší vůli nejsem s to identifikovat ony výše zmíněné červené amazonské papričky.

Chuť: omáčka je dle očekávání dosti kyselá, naopak slanost je upozaděna (to berte jako plus). Krátce po požití jako bych na chviličku slabě ucítil trochu hořkosti, ale tento vjem záhy zmizí. Kdybych měl Habanero Sauce k něčemu přirovnat, tak určitě k habanerovému tabascu. Oproti němu je zde ale chuť a vůně habaner mírně slabší. Podobně jako v případě vůně necítím kromě habaner žádné další zvláštní papričky. Tuto skutečnost přičítám tomu, že habanera sama o sobě jsou dost výrazná a mně chybí reference v podobě omáčky čistě z amazonských červených papriček, konkrétně Red Sauce.

Pálivost: navzdory nápisu na etiketě, který omáčku Amazon Habanero Sauce doporučuje „pouze opravdovým profesionálům v oblasti pálivých jídel“ nejde o výrobek, po jehož požití byste půl hodiny škytali, slzeli a vzývali všechny svaté. Tedy, osoba kapsaicinem nepolíbená jej asi úplně nedocení, ale už poučený laik si jej jistě vychutná beze zbytku. Omáčka sice obsahuje habanera, ale třeba oproti „Legendě“ testované před týdnem je pálivost mnohem nižší. Tato skutečnost může přijít vhod v případě, kdy budete chtít osvětově působit na svůj protějšek a nenápadně jej získat pro pálivé pokrmy.

Jídlo: omáčka je bezvadná na pizzu, burgery, pečené brambory a určitě vás nezklame v zeleninových salátech. Nejčastěji ji ale používám na těstoviny a především na volská oka, na ně je jako dělaná.

Cena a užitná hodnota: Amazon Habanero Sauce nabízí výrobce na svém webshopu ve dvou velikostech lahviček. Menší a zde recenzovaná lahvička vychází na necelé čtyři dolary, takže zhruba na osmdesát korun. To odpovídá ceně, za kterou se u nás v maloobchodě koupíte flaštičku tabasca a dá se říct, že užitná hodnota recenzovaného výrobku je podobná.

Shrnutí: příjemná a chutná omáčka z produkce společnosti, která si sama pěstuje veškeré papričky. Potrpíte-li si na tabasco a na kyselé všeobecně, dejte jí příležitostně šanci.

9 komentářů:

  1. Ahoj, jen bych doplnil porizovaci cenu, kterazto cinila zavratnych 5 dirhamu, tedy bratru 25 korun. Myslim, ze v tomto pripade je pomer cena/vykon na celkem slusny urovni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, upřesnila bych ještě, že na www.smartshopper.cz můžete koupit ze sortimentu společnosti amazon nejen habanero, ale i green, red a hot n´sweet mango. také by se výrobky pomalu měly objevit ve vybraných řetězcích. eva

      Vymazat
    2. No vida, to je urcite dobra zprava. Nevahal jsem a objednal.

      Vymazat
  2. Dneska jsem tuto omáčku s českou etiketou zakoupil v Albertu. 168 ml za 80 Kč. Vzhledem k tom, že se dá zakoupit v běžném marketu, neočekával jsem nikterak vysokou pálivost, ale omáčka mne mile překvapila. Na stupnici pálivosti 1 až 10 hodnotím 5,5. Pro porovnání: Mad DOG Silver : 9, Scovilas Beast killer 7, Tabasco 2... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pálivost příjemná ale kyselost brutální, pro mě dost nepříjemná.

    OdpovědětVymazat
  4. Pálivost příjemná ale kyselost brutální, pro mě dost nepříjemná.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Téměř všechen sortiment značky Amazon naleznete na stránkách Deli-import.cz, doporučuji vyzkoušet nejen Habanero ale i ostatní druhy! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Téměř všechen sortiment značky Amazon naleznete na stránkách Deli-import.cz, doporučuji vyzkoušet nejen Habanero ale i ostatní druhy! :)

    OdpovědětVymazat