pátek 6. srpna 2021

Hoppy Smoked Peppers



Zdar jak sviňa po víc jak pěti letech od poslední recenze, milánkové. Jak jste se beze mne měli? Nepochybuju o tom, že skvěle. Já taky, děkuju za optání. Na chilli jsem samo nezanevřel, jen jsem začal podnikat, tak moc nebylo pokdy ještě psát pravidelný recenze. 

Nedávno mi ale do schránky jeden pádný důvod dorazil. Pamatujete ještě na Smoked Peppers Sauce od borců z My-Chilli? No jasně že pamatujete, klasická omáčka, která si tady na blogu v recenzi ostudu rozhodně neuřízla. 

Když jsem zjistil, že v nabídce je její novější sestřička, vytvořená ve spolupráci s pivovarem Lucky Bastard a vytuněná o chuť a vůni chmele Equinox, nehodlal jsem si nechat tenhle zážitek ujít. Jak to dopadlo? Čtěte dál!

Přísady: paprika červená uzená (50 %), voda, ocet, cukr, česneková pasta (česnek 70 %, sůl, voda), pyré z chilli (Carolina Reaper /Trinidad Scorpion 78 %, ocet), chmel (0,82 %), sůl, chilli sušené (Jolokia), chilli sušené (Habanero), zahušťovadlo: xanthan.

Původní Smoked Peppers byla svýho času nejpálivější omáčka ze sortimentu. I tady dává složení tušit, že nepůjde o úplnej čajíček.

Vzhled: lahvička o objemu 185 ml se může pochlubit vkusnou etiketou, která uvádí vše podstatné. Navíc pak informaci o tom, že tahle omáčka v roce 2017 urvala v Londýně ocenění Great Taste.


Konzistence a barva: tmavě červená omáčka má konzistenci tak akorát; není ani příliš řídká, ani moc hutná. Manipuluje se s ní dobře, dávkování z flaštičky je předvídatelný a nebude vám utíkat ze sendviče nebo burgeru.

Vůně: odér je docela nevšední. Na první dobrou je nejvíc cítit uzená vůně, ale hned v dalším gardu cosi... hm, že by to byl fakt ten chmel? 

Chuť: jako první je cítit kyselost, ale po pikosekundě nastupuje intenzivní kouřová chuť. Mnohem silnější oproti klasické verzi. Za mne určitě krok správným směrem. Naopak po samostatné chuti chmele pátrám marně, byť velmi mírný náznak hořkosti a citrusů na jazyku vnímám; ale to je spíš fíčura než chyba – prostě to hraje hezky dohromady.

Pálivost: milou Hoppy Smoked Peppers jsem testoval nejen já, ale i moje snoubenka, která je v oblasti chilli spíš na začátku. Nenakládala si takový dardy jako já, ale i tak bez problémů přežila. Tím ani náhodou nenaznačuju, že pálivost je nízká nebo že je omáčka vhodná pro kojence, starce nad hrobem a těhotné ženy, to fakt ani omylem. Pálivost je velmi solidní, ale když si do polívky naložíte o lžíci dvě víc, tak se to pořád dá rozumně sníst.

Jídlo: výrobek jsem si s sebou vzal na dovču a poctivě si jím průběžně vylepšoval polopenzi. Geniální je ke všemu, co obsahuje kysaný nebo dušený sladkokyselý zelí. Chybu neuděláš ani v případě poctivých hutných polévek a určitě se hodí třeba do sendviče nebo burgeru. Po návratu z dovolené omáčku používám i při výrobě dresingu do salátů. 

Cena a užitná hodnota: pokud jsi normální chilli maniak a v chladničce máš stabilně několik druhů chilli omáček, tak za 219 Kč nejen že dostaneš zajímavý produkt, ale nejspíš ti i pár týdnů vydrží. Pokud by to byla moje jediná omáčka, tak je za pár dní pryč, ale to není chyba výrobku.

Shrnutí: solidní omáčka se slušným palem a vyladěnou chutí pro začátečníky i pokročilé. Já jsem spokojenej. 

1 komentář:

  1. No tak sláva! Už jsem si jednu dobu myslel, že to tu úplně chcíplo (což by asi nebyl první blog, který takhle dopadl) a najednou koukám, vono ne! :-)
    Je to dobře. Tak honem, honem. Nějakou recenzi, nebo jenom tak čtení... jsem rád, že jsi zpátky.

    OdpovědětVymazat