středa 25. listopadu 2015

Recenze – okurky ve sladkokyselém nálevu s habanery a fenyklem



Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak svýmu oblíbenýmu bloggerovi (pro pomalejší - mně) udělat radost? Je to prosté: to mi takhle napíšete maila, jak rádi čtete můj blog, a nabídnete, že mi pošlete něco na recenzi. Čtenář Honza tak učinil a během pár dní mi dorazila macatá sklenice se sterilovanými okurkami. A protože tenhle měsíc už jeden výrobek z okurek byl, tak už to teď v listopadu dotáhnu do konce a zůstanu u stejnýho. Vítejte u recenze se zatím nejdelším názvem!

Přísady: okurky, habanera, mrkev, petržel, celer, křen, kopr, cibule, voda, lihový ocet, cukr, sůl, celý pepř, nové koření, hřebíček, hořčičné semínko, koriandrové semínko, bobkový list, fenyklové semínko.

Vzhled: normální sedmička na nakládání. Etiketa je prostá, ale poskytuje všechny potřebný informace.

Konzistence a barva: vnitřek sklenice ale stojí za to – spousta báječnýho obsahu čeká na to, až se do něj ponoříte. Okurčičky, habanera, cibule, nechybí mrkvička... splněný sen milovníka kyselých okurek.

Vůně: silně kořeněný odér, kterýmu krom očekávanýho octa dominuje křen. A to je dobře, protože křen je enormně důležitej. Dále čichám kořenovou zeleninu, kopr a trochu chilli papriček. Super!

Chuť: hm, tohle je přesně podle mýho gusta. Dalo by se zjednodušeně říct, že nic nechybí ani nepřebývá. Lák je nepřeslazenej, ale zároveň to není jenom „kyseláč“. Další nasládlý tóny dodává mrkev a spol. A co je skvělý, s výjimkou habaner je všechno od okurek po kousky cibulky krásně křupavý. Tohle je ono, takhle se to má dělat! Ale co je úplně senzační je ten fenykl – nenarazíte na něj v každým soustu, ale když se vám jednou za čas přimotá do pusy, je to skoro chuťový orgasmus.

Pálivost: tak tyhle okurky vládnou. Pálivost je intenzivní, a skoro bych řekl, že naprosto dostatečná. Být tam místo habaner jolokie, tak by mne to asi celkově tolik nebavilo.

Jídlo: u okurkovýho relishe jsem trošku litoval, že se při konzumaci musím krotit. Tady toho je zdánlivě dost, tak jsem se do milejch okurek pustil jako uragán. Žral jsem je k snídani, k obědu i k večeři. Žral jsem je sólo a jako přílohu, dokonce jsem se přistihnul, že chlastám degustuju lák přímo ze sklenice. Samotný habanera jsem zkusil vyndat a vytunit jima feferonový salát, lákem vylepšit domácí tatarku... abych pak nakonec zoufale rejdil lžičkou po dně flašky a lovil poslední zbylý kousky cibule a křenu. Ty vole, přece ještě nemůže být konec?! Chci víc! Chci všechny!!!

Cena a užitná hodnota: mám pro vás dvě zprávy – klasicky dobrou a špatnou. Ta dobrá je, že borec autor plánuje příští rok rozjet výrobu ve větším. Pokud by milý okurky dýloval za osm pětek nebo za kilo, asi bych je objednával po kartonech. Více informací vám podá sám pachatel na e-mailu damagedeathlayne@seznam.cz

Špatná zpráva je ta, že výrobky za letošní sezónu už jsou skoro pryč. Blbý, co?

Shrnutí: vynikající pálivý okurky, kterejm nechybí nic a naopak dokáží překvapit něčím navíc.

2 komentáře: