středa 21. května 2014

Recenze – Středně pikantní hruškový extra džem



Zdar a sílu, jak to jde? Doufám, že se máte dobře a nezanedbáváte konzumaci chilli. Však víte jak to chodí, vynecháváním papriček a omáček to začíná a dřevěným futrálem spolehlivě končí, tak bacha.

Sám se výše napsaným pravidlem hledím beze zbytku řídit, takže když mi před nedávnem přistála v poště nabídka na recenzi chilli džemu, neváhal jsem. Slovo dalo slovo, zboží změnilo majitele, a já vás mohu dneska přivítat u recenze na nefalšovanou pálivou marmeládu
.

Předesílám, že s pojmy „džem“ a 
„marmeláda“ hodlám v tomto článku zacházet dosti volně, jako by šlo o jeden a ten samý druh výrobku. Laskavý čtenář mi to v zájmu lepší čtivosti dozajista odpustí.

Přísady: čerstvé hrušky v BIO kvalitě, čerstvé papričky habanero, hřebíček, skořice, citronová šťáva, cukr, BIO agar.

Za zmínku stojí, že výrobek neobsahuje žádné konzervační látky.

Vzhled: malá 125ml sklenička ve tvaru sympatického „kyblíčku“ se šroubovacím víčkem. Nezbytné informace poskytuje kartonová cedulka připevněná k hrdlu provázkem. Estetické a funkční, proč ne.

Konzistence a barva: odstín marmelády je pastelově žlutavý, rovnoměrně prostoupený kousky žlutých habanaro papriček. Co do konzistence je výrobek prima „slizík“, holt agar se nezapře. Za mne zcela ok.

Vůně: pokud si mne tento hruškový extra džem něčím získal, je to skutečnost, že jsou všechny použité suroviny identifikovatelné a funkční. U vůně to platí rovněž – kombinace vyzrálých hrušek, skořice a hřebíčku připomíná lahodný hruškový kompot od maminky, který jsem jako děcko tolik miloval. Habanero samostatně cítit není, na to je ho v marmeládě málo, ale sem tam jako by se jeho vůně mihla mezi ostatními složkami. Tak prosté a přitom tak rafinované.

Chuť: slaďoučká chuť rozvařených hrušek, papriček a koření. Může to vůbec dopadnout nedobře? Nemyslím. A taky že ne. Na sladké si už dávno nepotrpím, ale tohle si užívám.

Pálivost: nejprve nechávám ochutnat partnerku, však dáma má přednost, ne? Nabírá džemu sotva na špičku lžičky, ale prý to pálí pěkně. Tak hurá na to, přidávám se a polykám slušnou dávku. Nejdřív mám pocit, že výrobek příliš nepálí, ale po pár sekundách se potvrzuje, že pocity nás mohou klamat. Pokud jste alespoň trochu zkušení, tak s vámi Středně pikantní hruškový extra džem podlahu nevymete, ale určitě se není za co stydět. Pálivost bych hodnotil jako vysloveně příjemnou.

Jídlo: jak zmiňuju výše, sladké s výjimkou ovoce prakticky nekonzumuju. To platí i o marmeládách. V běžném životě mne prostě jen tak nenapadne, že bych si k snídani např. namazal chleba máslem a džemem. Ale tady nebylo zbytí, důkladně ochutnávat se musí, tak jsem nakonec přivítal i doporučení výrobce, který na svém webu radí kombinovat tento výrobek třeba se sušenou šunkou či zrajícími sýry. Šunku doma nemívám, ale podařilo se mi najít kus dobře odleželé, skoro už tekoucí gorgonzoly. Tušil jsem nevšední zážitek, anžto tento druh sýra s úspěchem kombinuju s hruškami v zeleninových salátech. Nu, proč chodit kol horké kaše, šlo to k sobě velmi dobře. Věřím tomu, že osoba zapálenější pro sladké přijde ještě na mnoho dalších možností použití.

Cena a užitná hodnota: džem lze koupit např. na Facebooku za 80 Kč. Cena mi přijde v cajku, ovšem počítejte s tím, že pokud si obsah nebudete šetřit, zblajznete celou skleničku klidně na posezení a ještě se budete rozhlížet, jestli něco nezbylo.

Shrnutí: kvalitní džem od českého výrobce. Za mne palec nahoru.

čtvrtek 8. května 2014

Recenze – Sudden Death



Nazdar zase po týdnu, jak si užíváte dne volna? Dneska se zase po měsíci mrkneme pod víčko jedné extraktovce od samothého mistra Blaira. A věřím, že je o co stát.  

Přísady: papričky habanero, kajenské papričky, vinný ocet, sůl, med, přírodní aroma, kukuřičný škrob, česnek, koncentrovaná limetová šťáva, kyselina askorbová (vitamín C), ženšen a koření.

Nenechte se splést oním „přírodním aromatem“, jde pouze o jiné označení extraktu kapsaicinu.

Vzhled: tak tady si my fandové přijdeme na své. Krabička ve tvaru rakve, přívěsek ve tvaru lebky, etiketa je jak se patří barevná, no prostě všechno jak má být. Ani lahvička nedoznala změn, stále jde o čirou americkou klasiku o objemu 150 ml.

Konzistence a barva: tahle „Náhlá smrt“ vypadá vysloveně lákavě – tmavě červená omáčka přechází místy až do hněda, uvnitř semo tamo narazíte na semínka papriček. Skupenství je dosti hutné, omáčce musíte z lahvičky spíš pomáhat. Tuto skutečnost osobně kvituju, alespoň se vám nestane, že byste si nechtěně zkazili jídlo.

Vůně: bohatá a sladká, mnohovrstevná a mnohoslibná. Nemohu se dočkat ochutnávky.

Chuť: miluju kajenské papričky a od Sudden Death jsem si sliboval, že se mi jich dostane když ne v míře vrchovaté, tak alespoň dostatečné. Splnilo se spíš to druhé, ale vůbec mi to nevadí. Solidní a uspokojující kombinace papriček, medu a koření vás určitě dostane stejně jako mne. Extraktu se nebojte, moc ho tu není a chuť moc neruší.

Pálivost: podle výrobce se může výrobek pyšnit silou cca 105 000 SHU. Já na tahle čísla moc nedám, ale zodpovědně mohu potvrdit, že omáčka je o něco pálivější než stálice v mojí ledničce jménem After Death, ale že by pálila zrovna dvojnásobně, to teda říct nemůžu. Náběh je spíše pomalejší, ale má docela dlouhou výdrž.

Jídlo: extraktovky zpravidla samotné nepojídáme, takže u nich samozřejmě hraje největší roli, jak dobře se budou prosazovat v pokrmech. Jak je na tom „Náhlá smrt“? Docela dobře, pravím vám. Náramně se hodí do domácích BBQ marinád, omáček na těstoviny i třeba do guláše. A ovšem nemohu nezmínit své oblíbené husté, vydatné polévky. Taková tatranská kapustnica si o Sudden Death vysloveně říká.

Cena a užitná hodnota: na extraktovku je cena docela v pohodě, vytáhněte z kešeně 269 Kč a máte to doma. Garantuju vám, že srandy si užijete dostatek.

Shrnutí: čekal jsem víc kajenských papriček, ale to je jenom můj problém. Určitě se ale jedná o poctivou extraktovku, která se neztratí u nikoho, kdo alespoň občas vaří. Pokud se cpete převážně studenou kuchyní, jděte raději do něčeho jiného.

čtvrtek 1. května 2014

Recenze – Moruga Mučíto



Ahoj vespolek. Věřte nevěřte, dneškem se počet příspěvků na blogu dostává na rovnou stovku. Jojo, docela to letí. Když jsem dumal, co za parádičku tento týden vytáhnu na světlo blogosféry, vbrzku jsem měl jasno. Nepůjde o nic menšího než o omáčku Moruga Mučíto z produkce seminka-chilli.cz, která mne poslední týden provází od rána do večera.  

Přísady: jemně drcená rajčata, chilli papričky (Trinidad Scorpion Moruga), třtinový cukr, voda, sůl, kyselina citronová, konzervant sorban draselný. Ano, čtete správně; výrobce se rozhodl vydat trochu jiným směrem a nepoužívat při výrobě ocet. Zajímavé.

Vzhled: decková placatice s kovovým uzávěrem a etiketou z obou stran. Celek vypadá příjemně rustikálně.

Konzistence a barva: omáčka se vyznačuje sytě červenou barvou, mezi rajčaty najdete rovnoměrně rozptýlené kousky papriček. A propó, papričky – už jsem zmínil, že všechny chilli použité do omáčky si výrobce sám pěstuje? Pokud jde o konzistenci, není ani příliš hustá ani tečavá, takový střed.

Vůně: silně paprikový odér, v druhém gardu podpořený sladkou vůní rajčat. Popravdě bych podle vůně tipoval, a nejsem sám, že cítím taky habanera, ale v tomto punktu asi ošálila moje čichové buňky citronová šťáva, dodávající omáčce svěží citrusový nádech, tak typický právě pro habanera.

Chuť: zprvu jsem měl trochu obavy, zda nebude Moruga Mučíto přecpaná cukrem, na který si eufemicky řečeno příliš nepotrpím. Naštěstí se opak ukázal být pravdou, kteroužto skutečnost vpravdě kvituju. Takže asi takhle – prima rajčatový základ vcelku povedeně „hraje“ se zbytkem přísad. Díky absenci octové kyselosti si vše pěkně vychutnáte.

Pálivost: v očekávání pořádného masakru nabírám lžičku Mučíta, a šup s ní do úst. Ne, nešvihlo se mnou, ale rozhodně jde o omáčku neošizenou a pálivost poctivou, která má sice pomalejší nástup, ale o to déle vydrží. Nic pro zbabělce!

Jídlo: málo platný, jsem polívkovej a takovej už asi i zůstanu, takže jsem s Mučítem nejdříve vylepšoval nejrůznější krémy a vývary. A jo, v tomhle punktu určitě spokojenost. Hodně ale jím i raw záležitosti, takže třeba takové více než pikantní guacamole nemohu než doporučit. Kde ale omáčka vysloveně zářila, byly grilované, resp. pečené záležitosti všeho druhu. Grilovaná zelenina a sýr halloumi? Skvělé! Jehněčí klobáska přímo s grilu? Excelentní! Na grilovačce si omáčku prostě chválil každý, kdo měl tu čest.

Cena a užitná hodnota: omáčku lze na stránkách výrobce pořídit za pěkných 239 Kč. A jakkoliv jsem si říkal, jestli se po deckové omáčce jenom nezapráší, naštěstí tomu tak není. Omáčka vydržela několik večírků a v lahvičce je jí stále ještě dostatek, tak usuzuji, že vám pár týdnů v ledničce vydrží.

Shrnutí: velmi slušná omáčka z českých luhů a hájů za přijatelnou cenu. Určitě se jí nebojte a vyzkoušejte.

středa 23. dubna 2014

Souboj čokolád – Habanero Chilli vs Habanero tmavá čokoláda



Ahoj zase po týdnu. Včera mi z webshopu seminka-chilli.cz dorazil sympatický balíček s omáčkami a čokoládami. Na recenze omáček je ještě dost času, ale na dobrou čokoládu není brzy nikdy. A protože se navíc jedná o výrobek, který majitel výše uvedeného webshopu vyrábí za použití vlastních papriček habanero ve spolupráci s hradeckou čoko manufakturou Jordi's chocolate, nezaváhal jsem a začal s přípravami. Ty obnášely návštěvu prodejny Mlsoun a zakoupení jednak habanerové čokolády Habanero Chilli od firmy Stainer, která mi poslouží pro srovnání, jednak pražených kakaových bobů, určených k vyčištění chuťových pohárků mezi jednotlivými ochutnávkami. Tak pojďme na to! 

Přísady:

Habanero Chilli: kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, habanaero chilli 0,1 %, emulgátor: sojový lecitin, přírodní vanilka.

Habanero tmavá čokoláda: kakaové boby, třtinový cukr, paprička habanero.


Zde není o čem: lahůdka od Stainera mne svým složením nijak zvlášť neuráží, ale konkurence nabízí přesně to, co od habanerové čokolády očekávám - a nic víc. Bod pro Habanero tmavou čokoládu.

Vzhled: 

Habanero Chilli: světlá krabička s nepříliš povedenými fotkami papriček a nevýrazným nápisem. Čokoláda samotná je tradičně na čtverečky.




Habanero tmavá čokoláda: docela pěkně výrazný obal laděný do hnědé a červené. Za mne palec nahoru. Potěšila mne tabulka čokolády rozčleněná na nepravidelné útvary zdobené motivy kakaových bobů.





Málo platné, i v tomto kole bez debaty vítězí Habanero tmavá čokoláda.

Vůně a chuť: 

Habanero Chilli: voní hezky, byť poněkud slabě. Čokoláda je docela sladká, a byť je venkoncem dobrá, jako by jí chyběla osobitost. Takových čokolád už jste za život snědli habakuk.

Habanero tmavá čokoláda: vůně těžce nasládlá a silně kakaová. Chuť si vás naprosto získá - nevěřícně jsem zíral nad tím, kolik nuancí dokáže vykouzlit zdánlivě prostá kombinace kakaových bobů a cukru. Dostavuje se reakce „ještě si maličko kousnu a jdu pokračovat ve psaní“. Jen s vrcholným vypětím sil napopáté konečně odolávám. Vynikající.

Věřte nebo ne, i v tomto kole vítězí tuzemská produkce nad importem.

Pálivost: 

Habanero Chilli: nepálí skoro vůbec, jistý pocit šimrání na jazyku se dostavuje až po chvíli. Připadá mi co do síly asi jako chilli čokoláda od Lindta.

Habanero tmavá čokoláda: pár vteřin si užíváte chuť, poté hezky nastupují habanera. Podle docela sympatické intenzity je poznat, že tady se s papričkama nešetřilo. Nástup pálivosti, zpočátku tlumený tukem čokolády, je docela pozvolný a dá vám prostor, abyste si jej pěkně vychutnali.

Habanero Chilli téměř nepálí, není o čem se bavit.

Cena a užitná hodnota: 

Habanero Chilli: hmotnost 50 g, cena 75 Kč.

Habanero tmavá čokoláda: hmotnost 45 g, cena 99 Kč.

Pokud jste při čtení předchozích řádků došli k závěru, že lepší nápad bude spíše investice do Habanero tmavé čokolády, pak nemohu než přitakat.

Shrnutí: tohle nebyl souboj, ale vraždění neviňátek. Čokoláda Habanero Chilli od Stainera byla poražena na hlavu ve všech kategoriích.

čtvrtek 17. dubna 2014

Recenze – Amazon Chipotle Sauce




„Kdy už napíšeš recenzi na to omáčku, co jsi ode mne tuhle dostal? Vždyť to už říkáš měsíc, že ‚nejspíš příští týden‘. Že ona ti nechutná?!“ 

Jojo, recenzování omáček a chilli produktů, to je řehole. Přišel čas splnit jeden rest. Jde tentokrát o výrobek z mnou milovaných a v nezřízeném množství konzumovaných papriček chipotle. Pravda, nejraději mám ty z piksly, nakládané v rajčatové omáčce, ale ty zas mají tu nevýhodu, že mi vydrží sotva půlku večera. Chipotle omáčky tak představují optimální kompromis mezi uspokojením vášně a výdrží v ledničce.

Přísady: třtinový ocet, papričky chipotle, cukr, sůl, koření a xanthan.

Vzhled: dobře zavedený design zdobený tropickým ptactvem je zajímavý především etiketou, která je tentokrát laděna do světlého odstínu, aby byla trochu v kontrastu s barvou omáčky. Jinak všechno při starém; ostatně proč měnit něco, co hezky funguje.

Konzistence a barva: hm, výrobek odstínu mazutu jsme zde už dlouho neměli. Vpravdě sympatická barvička, jen co je pravda. Co do tečavosti se Amazon Chipotle Sauce řadí spíše mezi výrobky řidší, byť úplná vodička to není. Při bližším zkoumání odhalí oko badatelovo najemno nadrcené ingredience, přičemž semínek nevidět.

Vůně: sympatický odér uzených papriček, lehce podtržený nasládlými tóny starých sušených švestek. Vše jemné, nevtíravé, prostě tak akorát.

Chuť: na to, že je ve složení ocet uveden hned jako první položka, není omáčka nijak extra kyselá. Chuť paprik se snoubí se sladkostí cukru (kdo by to byl řekl, viďte?) a sem tam na vás vybafne kousek pepře. Jen tak ze lžičky to docela jde, ale věřím, že hlavní těžiště použití bude stejně v pokrmech.

Pálivost: co čekáte od omáčky vyrobené z uzených jalapeños? Amazon Chipotle Sauce pálí decentně, skoro až něžně. To z ní činí jedinečný prostředek pro chvíle, kdy mi není dobře a nemám na pálivé ani pomyšlení. Tehdy mne lehounce pikantní omáčka nejenom hezky srovná, ale především navnadí na něco echtovnějšího.

V každém případě se jedná o výronek, kterým můžete beze strachu počastovat chilli panice a panny, kterým by váš oblíbený „škorpión“ sroloval ponožky z nohou i s botama.

Jídlo: příjemné překvapení. Nic extra jsem nečekal, tak jsem milou Chipotle sauce zkoušel do všeho možného od volských ok až třeba po dresink ze zakysané smetany, soli, pepře a pár lžic omáčky. Spokojenost střední až vysoká. Dále jsem ji dle doporučení výrobce zkoušel i na marinády; docela dobrý, ale ještě tomu budu muset chvilku dát, než to dostanu víc do ruky. Perfektně se hodila do burgerů, a vysloveně se těším na zítřek, kdy mne čeká masivní grilovačka.

Cena a užitná hodnota: pokud mne paměťové obvody nešálí, stojí tyhle věci okolo osmi pětek, takže fakt nezchudnete. A za cenu dvou točených Plzní představuje omáčka férovou hodnotu.

Shrnutí: voňavá, nepříliš pálivá, lahodná do jídla...  potrpíte-li si alespoň trochu na uzené papričky a/nebo na grilovačky, příležitostně Amazon Chipotle Sauce vyzkoušejte.

čtvrtek 10. dubna 2014

Film – Sriracha



Vážení a milí, tento týden jsem pro vás měl připravenou recenzi na jednu skutečnou lahůdku, ale když jsem se dozvěděl o existenci dokumentárního filmu o v dobrém slova smyslu legendární omáčce Sriracha (populární „kohout“ z produkce americké společnost Huy Fong), svoje plány jsem briskně přehodnotil. Tohle přeci musíme vidět, že jo?!

V druhé polovině loňského roku založil Griffin Hammond projekt na crowdfundingovém serveru Kickstarter.com. Původně vytčený cíl 5 000 dolarů byl překonán více než čtyřnásobně, takže realizaci dokumentu o jedné z nejbáječnějších pálivých omáček nic nebránilo. 

A teď už pojďme na věc – co můžu udělat pro to, abych se vzdělal i já (potažmo vy)? Snadný jak facka – vlezte na stránky projektu http://srirachamovie.com, a pokud to potřebujete, navnaďte se trailerem. Případně můžete jako já rovnou zaplatit směšných 5 dolarů a film si stáhnout. Nic víc, nic míň.

Obsah prozrazovat nebudu, sdílet koupený obsah taky ne, ale za sebe říkám, že vynaložených prostředků nelituju a rád se na dokument někdy podívám znovu. A i kdyby nakrásně nic jinýho, tak už budu ode dneška vyslovovat název tak jak se má :-)

čtvrtek 3. dubna 2014

Recenze – Crazy Jerry's Mustard Gas Hot Sauce



Milánkové, jak se pořád máte? Pálí to pořádně? Tak to je fajn. U mne taky dobrý. Minule avizovaná várka Agenta se myslím povedla na jedničku; inu, o 25 % vyšší množství česneku se musí projevit, haha. 

Ale o tom snad ani psát nechci. Nachystal jsem si pro vás recenzi záležitosti nevšední a jedinečné. Název Mustard Gas (po česku lze volně přeložit jako yperit) hovoří za vše. Určitě se nejedná o výrobek pro masy, ale věřím, že vás (nás?) specialisty potěší.

Přísady: ocet, hořčičné semínko, voda, granulovaný česnek, granulovaná cibule, extrakt kapsaicinu, kurkuma, hořčičný olej a sůl.

Vzhled: tak tohle je Pan originál. Plně v duchu military označení je omáčka prodávána v kovové lahvičce, zdařile imitující tlakovou lahev. Ksicht lebky v plynové masce představuje už jenom takovou třešničkou na dortu.

Konzistence a barva: značně řídká tekutina sytě žlutooranžové barvy působí spíš dojmem tovaru zakoupeného v místní prodejně Barvy-laky. Něco takového jste v prackách ještě neměli, to vám garantuju.

Vůně: ech, viděli jste film Raz, dva, tři? Že ano? Tak to si určitě vybavíte kultovní scénu s vyjednáváním ruské obchodní delegace ohledně licence na Coca-Colu. Hlavní hrdina MacNamara v jednu chvíli zmíní skutečnost, že sovětskou imitaci populárního nápoje – Kreml colu – nepili dokonce ani v Albánii, a tamní obyvatelé ji používali k ničení obtížného hmyzu. 

A nějak podobně zavání Hořčičný plyn bláznivýho Jerryho. Silně čpavá záležitost, od který neočekáváte nic extra dobrýho. A dlužno dodat, že vaše očekávání nebude nenaplněno.

Chuť: inu tak. Bývaly před mnoha lety časy, kdy jsem u omáček šel čistě po pálivosti. Nic mi nebylo dost silný a k dobrýmu tónu patřívalo popíjení Black Mamby nebo právě Jerryho přímo z lahvičky. Inu, co na to říct, někdy se holt člověk chová jak kokot.

Zpátky k recenzovaný omáčce – chuť není vysloveně špatná, pokud si teda potrpíte na mrtě kyselý záležitosti. Já už poslední dobou ani ne, takže mohu doporučit buďto v menších dávkách, nebo pro existence resistentní vůči octu.

Pálivost: poctivejch 125 000 SHU, notně umocněnejch brutální kyselostí octa. Tohle fakt není sranda! Jasně, palici vám to vyloženě neodpálí, ale když si jako já dáte pár loků přímo z butelky, s nenulovou pravděpodobností může váš večer skončit vpravdě nevšedně (a ne, tenhle blog čtou i nezletilci, takže pikantní historku s milostnou pointou si dneska nechám pro sebe).

Jídlo: ředit, ředit a ještě jednou ředit! Pokud se vysloveně netoužíte zničit a jde vám i o trochu tý „gastronomie“ (ech), stojí omáčka Mustard Gas samotná dost za prd. Ale jako decentní přísada třeba do burgerů nebo grilovací hořčice je urcitě naprosto OK.

Cena a užitná hodnota: kdo by čekal, že takhle speciální baštu pořídí za dvě pětky, ten si pobrečí. A dobře mu tak, chcípákovi. My rozumnější už dávno víme, že dobrý nebo okrajový záležitosti z podstaty věci nemůžou bejt levný. Za butelku o objemu 118 ml vypláznete 284 Kč jen to fikne, ale garantuju vám, že pokud ji nebudete chlastat rovnou z lahvičky, nějakej ten měsíc vám určitě vydrží.

Shrnutí: bašta pro specialisty. Ber, nebo nech bejt.