pátek 22. května 2015

Recenze - Hořčičná omáčka s medem



Zdar a sílu. Po více než týdnu se vracím s další recenzí. Dneska to bude další omáčka z produkce my-chilli.eu, a to hořčičná s medem. Přiznám se, že z várky došlých vzorků mne lákala skoro nejvíc. Přeci jen ji předcházely superlativy ze strany nejednoho znalce chilli a pověst suprově odladěný záležitosti.

Přísady: hořčice, cukr, ocet, jablečná šťáva, med, sójová omáčka, chilli sušené (bhut jolokia, habanero), směs koření.

Vzhled: lahvička o objemu necelých dvou deci a designem, čtenářům blogu dobře známým: menší nálepka vepředu, informace o složení a další náležitosti vzadu. Jednoduché, přehledné a funkční.

Konzistence a barva: konečně nějaká změna! Po záplavě oranžových, červených a podobně zbarvených výrobků tu máme na holení omáčku barvy tmavě okrové. Sem tam narazíte na kousek tmavýho koření, jinak je obsah poměrně homogenní. Konzistence není úplně řídká jako třeba Tabasco, ale tekutá je přeci jen dost na to, aby měla omáčka tendenci rozlívat se po talíři. Prostě potřebuje prostor, takže na to pamatujte a jezte z velkých talířů.

Vůně: co se odéru týče, omáčka je velmi jemná. Na to, že obsahuje tolik hořčice, jsem čekal vůni drsnější, rustikálnější. Jak jsem se mýlil! Vůně je sladkokyselá a hezky vyvážená, nic extra nevyčuhuje. Zároveň je i docela originální, nelze jen tak z plezýru prohlásit, že výrobek voní jako omáčka ta nebo ona. Vyvolává ve mně zašlé vzpomínky na kdysi zde recenzovanou hořčici od Dave's Gourmet, ale ta mne tenkrát docela nadchnula, takže v tomhle punktu je vše v pořádku.

Chuť: přiznám se bez mučení, že ochutnáváním jsem strávil docela dost času. Jak to vlastně chutná? Jasně, je sladká, o tom žádná. Nijak přehnaně, s cibulovým chutney to srování nesnese, ale sladká. Cítit je samo trocha octa, ale paradoxně víc je cítit jemná jablečná šťáva. Celkově je výsledek takový, jak bych to jenom pregnantně vyjádřil, jakoby „zakulacený“, jestli rozumíte, co se snažím sdělit. Sójovku jako takovou necítím, ale podezřívám ji, mršku, že za určitou rafinovanost může taky ona. Celkově chuť hodnotím vysoko, tohle je po delší době omáčka, kterou, když to na mne přijde (hovořím stále o chilli, jasný?!), chodím mlsat jen tak na lžičku.

Pálivost: pálí pěkně, ale na první lžičku se nezdá, že by v sobě měla Hořčičná omáčka nějakou extra sílu. Jenže když si naložíte na talíř baštu a sousta poctivě namáčíte, za chvíli zjistíte, že se vjem pálivosti docela hezky rozbíhá. A nejen to, v puse se pak díky jolokii i chvíli vydrží.  

Jídlo: tak kde začneme? Inu, třeba u párečků a grilování všeobecně, však se nabízejí jako první. No super, tohle nemá chybu. Taky je omáčka fajn do domácích pomazánek, případně do některých kupovaných. V poslední době jsem si závislácky ulítl na kombinaci recenzované omáčky a mojí oblíbené pomazánky Tataráček. To určitě vyzkoušejte, ale počítejte s tím, že aby výsledek pálil, musíte překonat škudlivost a dát tam toho trochu víc. Jinak asi nejradši milou Hořčičnou žeru (sorry, jinej výraz by to tak nevystihnul) k mýmu oblíbenýmu junkfoodu, a sice k celerovým hranolkům pečeným v troubě. Nabízí se hafo dalších možností, ale všechny je vyjmenovávat nebudu. Snad jen bych na závěr tohoto odstavce podotknul, že třeba do guláše a polévek jsem ji nevyzkoušel. Jestli máte nějaký zaručený tip (co třeba koprovka? :), napište do komentářů.

Cena a užitná hodnota: recenzovaný výrobek lze koupit u mne na webshopu, a to za sympatickou cenu 129 Kč, případně rovnou od výrobce. Co se užitné hodnoty týká, tak ačkoliv mne omáčka provází už několik týdnů, na dno jsem se ještě nepodíval, a to ji zrovna nešetřím.

Shrnutí: zajímavá, chutná a originální omáčka. Tamtamy nelhaly, je fakt prima. Howgh.

Žádné komentáře:

Okomentovat