čtvrtek 21. března 2013

Recenze – El Chamán 333


Po delší době mi přišel pod ruku výrobek společnosti Shamanic Fire. Tato německá společnost si nechává své výrobky připravovat až v daleké Kostarice, díky čemuž je krom jiného zaručena autentičnost surovin. Že jde o věc důležitou mi potvrdí každý, kdo už se někdy napálil koupí habaner, hydroponicky vypěstovaných v Nizozemí. Ano, výsledek nejenom nepálil, ale ani nevoněl, což je u habaner nedostatek dosti významný. Ale dosti stesků na provary v Tescu. Aktuálně recenzovaná omáčka by měla představovat to nejdrsnější, čeho lze bez extraktu běžně dosáhnout, a výrobce deklaruje pálivost 333 000 SHU, což je skoro o polovinu víc než v případě třeba takové extraktovky Da Bomb Ground Zero. No to jsem tedy upřímně zvědav...

Přísady: papričky naga jolokia, papričky habanero, voda, cibule, sůl, rajčatové pyré, třtinový ocet, česnek, xantanová guma.

Vzhled: omáčku lze pořídit ve dvou provedeních. Větší balení představuje klasická lahvička o objemu 148 ml. Pokud se necítíte na velké experimenty, můžete zvolit i praktickou variantu o objemu 60 ml. V obou případech pak lahvičce dominuje docela pěkná etiketa s šamanovou lebkou.

Konzistence a barva: skupenství je omáčka polotekutého, přičemž veškeré přísady jsou jemně nadrcené a rovnoměrně rozptýlené v objemu. Barva je tmavě červená, skoro až do hněda.

Vůně: odérem mi „šaman“ připomíná omáčky založené na octu, neboť právě tato složka celkovému vyznění bezohledně dominuje. Po ovocné vůni habaner či typickému smradu jolokie pátrám marně.

Chuť: „šaman“ se vyznačuje příjemnou a notně sytou chutí paprik, vyváženě kombinovanou s octovým základem. Osobně bych preferoval alespoň trochu třtinového cukru nebo zkaramelizované cibule, ale rozhodně to takto není špatné.

Pálivost: kdo se bojí, sere v síni, praví lidová moudrost. Nandávám si tedy plnou lžičku a šup s ní do pusy. Během první pikosekundy mi hlavou prolétne myšlenka, že tohle jsem možná přehnal, ale v dalším okamžiku je osten otupen, všechno se zdá být v pořádku a náběh žáru v ústech už je vcelku normální. El Chamán 333 pálí docela slušně, to je mu třeba přiznat. Na druhou stranu ani omylem nečekejte, že by snad byl výsledek šestkrát pálivější než u takové After Death (50 000 SHU). Rozumnější už mi přijde srovnání s jinými omáčkami v kategorii silně pálivých neextraktovek, a tam si „šaman“ vedl se ctí. Killer Cayenne je oproti němu o chlup slabší, předminule recenzovaný Trinidad Scorpion mi vychází zhruba na stejné úrovni, ovšem jeho pálivost se může pyšnit delší výdrží.

Jídlo: polévky a saláty dostaly díky omáčce El Chamán 333 notnou jiskru a velmi příjemně mne překvapilo, když jsem s ní vylepšil hrubozrnnou francouzskou hořčici. Zkoušel jsem ji i na chlebíčky a do sendvičů, ale tam se mi lépe osvědčovaly aromatičtější a chuťově propracovanější výrobky konkurence. V teplých pokrmech typu guláš či těstoviny ale „šaman“ vysloveně zářil.

Cena a užitná hodnota: větší lahvička stojí 201 Kč, cena menšího balení bude s nenulovou pravděpodobností patřičně nižší. V obou případech mi přijde poměr ceny a užitné hodnoty docela přijatelný. Nesnášíte-li cukr a podobné serepetičky, připište si v pomyslném hodnocení dva body k dobru.

Shrnutí: pořádně silná omáčka bez extraktu, k použití spíše do teplé kuchyně.

3 komentáře:

  1. Ty kráso, vylepšit si hořčici nějakým chilli, to mne ještě nenapadlo ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já standardně míchám Dragon Fire s celozrnou, vytvořenou doma dle návodu na nyxu a chutná to výborně. Dokonce tam z toho exktraktu vynikne více chuť papriček.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja s tim spojenim horcice a chilli uz taky chvili koketuju a rozhodne to chci zkusit. Jinak skvela recenze, ta cast s ochutnanim me moc pobavila. Jen tak dal!

    OdpovědětVymazat